wtorek, 12 listopada 2013

Karkówka w sosie.

Aby zrobić pyszny sos potrzebujemy :
- ok. 500g karkówki
- pieprz
- przyprawę w płynie maggi 
- 1 kostkę rosołową wołową
- olej do smażenia
- szczyptę ostrej papryki
- vegetę
- liścia laurowego
- 3 - 4 ziela angielskie
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany 12% lub 18 %

Przygotowanie :
1. Karkówkę pokroić na kostkę lub paseczki. ( według uznania )
2. Mięso położyć na rozgrzany olej i smażyć.
3. Gdy karkówka będzie podpieczona z obu stron zalewamy ją wodą. ( ok. 0,5l )
4. Dodajemy przyprawy ( do smaku ) i dusimy do miękkości.
5. Do wysokiego naczynia wlewamy ok. 400ml - 450ml wody, dodajemy mąkę oraz śmietanę i mieszamy do uzyskania jednolitej mieszaniny.
6. "zaprawę" wlewamy do mięsa ciągle mieszając. Chwilę gotujemy.

Sos można podawać z makaronem, ziemniakami lub kaszami. 
Jest smaczny, a jednocześnie szybki w przygotowaniu.


Życzę smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz