Witam po dłuższej przerwie :)
Przedstawie Wam wspaniały przepis na karkówkę duszoną w kiszonej kapuście.
Mięsko jest soczyste, kruche - normalnie rozpływa się w ustach :)
Kapusta jest lekko kwaskowa, ale pyszna. Bardzo polecam wypróbować.
Potrzebujemy :
- dowolną ilość plastrów karkówki ( ja robiłam z kością)
- ok. 1,5 kg kapusty kiszonej
- łyżkę kminku i tymianku
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- 2-3 szklanki wody
Przygotowanie :
1. Karkówkę przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Smażymy na rozgrzanym oleju po 1 minucie z każdej strony.
3. Ściągamy mięso z patelni, a tłuszcz przelewamy do większego garnka.
4. Na olej kładziemy kiszoną kapustę, robiąc z niej 3-4cm warstwę.
5. Na kapuście układamy podsmażone mięso.
6. Znowu układamy warstwę kapusty, którą z wierzchu posypujemy kminkiem i tymiankiem.
7. Całość zalewamy 2 szklankami wody, nakrywamy i dusimy 1,5h na małym ogniu.
NIE MIESZAMY !
W POŁOWIE DUSZENIA MOŻNA DOLAĆ TRZECIĄ SZKLANKĘ WODY BY KAPUSTA SIĘ NIE PRZYPALIŁA - ale to według uznania.
Idealnie pasuje do ziemniaków :)
Życzę smacznego! :)
PODZIEL SIĘ OPINIĄ I ZOSTAW KOMENTARZ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz