sobota, 4 stycznia 2014

Makaron ze szpinakiem i serem żółtym.

Szybkie w wykonaniu, smaczne, a do tego zdrowe.
Zacznijmy od tego że uwielbiam szpinak, jakbym miała możliwość to dodawałabym go do wszystkiego.
Zachęcam Was do jedzenia szpinaku bo zawiera potas, foliany, żelazo, a także witaminy C, E, K, betakaroten i witaminy z grupy B. Zasobny jest w antyoksydanty - luteinę, neoksantynę oraz kwercetynę.

Potrzebujemy :
 - 1 opakowanie mrożonego szpinaku lub świeżego w liściach.
- makaron
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 10 dag sera żółtego
- 1 łyżka śmietany 12%
- 1-2 łyżki mąki
- vegetę
- pieprz
- przyprawę w płynie maggi

Przygotowanie :
1. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. 
2. W garnuszku rozpuszczamy masło, wrzucamy czosnek pokrojony w małą kostkę, jak się zarumieni dodajemy szpinak i chwilę dusimy.
3. Przyprawiamy vegetą, pieprzem, maggi.
4. Dodajemy śmietanę i mąkę.
5. Ser trzemy lub kroimy w małe kosteczki i dodajemy do szpinaku.
6. Gdy ser zacznie się "ciągnąć" dodajemy ugotowany makaron.
GOTOWE :)



Życzę smacznego! :)

2 komentarze:

  1. dzisiaj myślałam sobie dokładnie o takim makaronie :) jest cudowny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały przepis! Prosty i przepyszny. Zmodyfikowałam odrobinę ilość składników (dodałam jeszcze szynkę i cebulkę) i wyszedł mi genialny obiad. Polecam wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń